Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Artikler merket D5L

Skjermbilde fra Tiktok-kontoen til Gøypåsjøen

Sett seil på Tiktok!

Visste du at Gøypåsjøen.no har en Tiktok-konto? Gjennom hele sommeren legger vi ut nye videoer som hjelper deg på vei mot Båtførerprøven og D5L!

Hurtigruten og skjema for beregning av tidevann

Slik beregner du tidevannet

Å finne ut hvor dypt det er ved kai når du ankommer er en viktig del av D5L-eksamen. Det er også viktig å vite når du senest må dra før tidevannet gjør at båten står på grunn. I denne artikkelen går vi igjennom beregning av tidevann.

En navigatør stikker ut kurs på et sjøkart

Hvordan øve til D5L fritidsskipper på nett?

Det er flere måter å ta D5L på, men vesentlig i all læring er rikelig med mengdetrening. Det får du hos Gøypåsjøen.no!

Eksempel på omvendt strømkobling

Hvordan gjøre en omvendt strømkobling?

Du kjenner til rettvisende beholden kurs, og får i oppgave å finne rettvisende seilt kurs. Da må du beregne hvordan strømmen påvirker seilingen. Det skal vi gå grundig igjennom i denne artikkelen.

En kompasskurs må kompenseres både for misvisning og deviasjon

Hva er forskjell på misvisning og deviasjon?

Både misvisning og deviasjon kan få deg alvorlig langt ute av kurs. Å kunne beregne begge deler er viktig for sikker navigasjon, men hva er egentlig forskjellen?

Radar fra broen på et skip

Hvordan gjøre en radarplotting?

Mange som tar D5L fritidsskipper synes radarplotting er krevende. Selv om vi har mange hjelpemidler i det virkelige sjømannslivet er det ingen ting som er like driftssikkert som navigatørens kunnskap. Særlig på eksamen, hvor dine beste venner er parallellforskyver og passer ... I denne artikkelen guider vi deg igjennom hvordan du finner fart, kurs, CPA og TCPA.

Måker, reker og Solo! Det blir ikke mer påske enn det.

Sommeren er igang - har du husket alt?

Det sikreste vårtegnet er verken påsken eller hestehoven, men at lukten av bunnstoff, seil, puter og motorolje brer seg ut over Norges lange kystlinje. Vi tenker at kunnskap er en viktig del av vårklargjøringen, og i den sammenheng har vi en liten hilsen til deg - uansett om du har Båtførerprøven eller D5L, eller om det står på todo-lista.