Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Vikeplikt for seilbåt

Hva sier sjøveisreglene dersom en motorbåt eller et nyttefartøy møter en seilbåt?

En seilbåt i en fjord på vestlandet

På sjøen har vi ofte god plass og det er lett å passere hverandre. Men ofte møter vi fartøy med ulike utfordringer. De kan være store og vanskelige å manøvrere, eller de kan være små og komme i høy fart.

Hva gjør vi når vi møter seilbåt? De har ofte motor i tillegg til seil, men blir de motorbåt av den grunn?

I Sjøveisreglene skilles det blant annet mellom fartøy som går for seil, og fartøy som går for motor.

Dersom motoren brukes til fremdrift, er fartøyet en motorbåt, og reglene for motorbåt gjelder. Det gjelder uansett om seilet er oppe eller ikke. Dersom motoren er på, men ikke brukes til fremdrift, gjelder reglene for seilbåt.

Så hvordan skal vi vite om seilbåten vi møter går for motor eller seil? Så lenge seilet ikke er oppe og fartøyet gjør fart gjennom vannet er det ikke noe problem. Men hvis vi ser at seilet er oppe bør vi alltid se etter dagsignalet seilbåter skal vise dersom de bruker motoren:

Dagsignal for seilbåt.

Sjøveisreglene § 25 (e):

Et fartøy under seil og som dessuten drives frem av maskineri skal forut hvor den best kan ses vise en kjegleformet signalfigur med spissen ned.

Ser vi trekanten der spissen peker ned, vet vi at seilbåten gjør fart gjennom vannet ved hjelp av motoren, og vi behandler den som en motorbåt. Men, ikke hvilken som helst motorbåt - for seilbåter kan være store og det kan være krevende å manøvrere dem. Særlig hvis de har seilet oppe samtidig.

Så den viktigste regelen på sjøen er som alltid: Vis hensyn, gi andre rom og ikke la deg irritere fordi noen velger andre løsninger enn du ville valgt.