Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Hva er forskjell på misvisning og deviasjon?

Både misvisning og deviasjon kan få deg alvorlig langt ute av kurs. Å kunne beregne begge deler er viktig for sikker navigasjon, men hva er egentlig forskjellen?

En kompasskurs må kompenseres både for misvisning og deviasjon

Når du ser på et sjøkart, ser du et øyeblikksbilde av hvordan verden var akkurat da kartet ble laget. Holmer og skjær flytter sjelden på seg, men det gjør den magnetiske nordpolen. Hvilken kurs du må ha på magnetkompasset avhenger faktisk av hvor gammelt kartet er! Å regne på misvisning og deviasjon er både en oppgave på båtførerprøven, og på D5L fritidsskipper.

Hva er misvisning?

Misvisning i en kompassrose på et sjøkart.

Dette sjøkartet ble laget i 2010. Ti år senere, i 2020, har den magnetiske nordpolen flyttet seg litt. Den flytter seg nemlig litt hvert eneste år, og på 10 år er det såpass mye at vi er nødt til å ta hensyn til det. Noen grader feil på kompass og kart kan få oss virkelig galt av sted …

Som du ser i kompassrosen er misvisningen 2 grader østover (E) i 2010. Hvert år endrer den seg med 10 minutter mot vest.

Dette kalles misvisning. Når vi henter en kurs i kartet må vi regne ut misvisningen.

Hva er deviasjon?

Magnet som påvirker et kompass.

I en båt er det mange magnetfelter. Ulike instrumenter på broa, metall i skroget, førerstolen, til og med mobiltelefonen kan påvirke hvor magnetkompasset tror den magnetiske nordpolen ligger. Det kan du teste selv - hold mobiltelefonen din inntil magnetkompasset og se hvordan nålen flytter seg, selv om kompasset og fartøyet står stille.

Dette kalles deviasjon. Når vi vet hvilken magnetisk kurs vi skal følge, må vi undersøke i en tabell hvor mye feil vårt kompass i vår båt viser hvis vi skal følge den bestemte magnetkursen.