Strømkobling handler om hvordan strømmen påvirker kursen. Dersom du har funnet en kurs i kartet, og lurer på hvilken vei du må styre for å kompensere for strømmen, bruker vi omvendt strømkobling. Hvis du lurer på hvor strømmen fører deg om du følger en bestemt kurs, er det rett strømkobling.
Dersom du ønsker å øve mer på rett strømkobling og omvendt strømkobling kan du sjekke ut øvingsoppgavene våre i D5L navigasjon og navigasjonshjelpemidler. Der hjelper vi deg også på chatten eller epost om du sitter fast.
Sjekk også artiklene våre om radarplotting, beregning av tidevann, og misvisning og deviasjon.
Omvendt strømkobling
Rettvisende beholden kurs er 59° og fart 16 knop. Strømmens fart er 5 knop og retning 344°. Hva blir rettvisende seilt kurs?
Vi starter med å tegne inn vår kurs og strømmens kurs i diagrammet. Som du ser velger vi å konstruere strømmens kurs litt lenger i motsatt retning. Det er den delen vi skal bruke når vi jobber videre.

Når du skal jobbe med fart må du gjøre noen vurderinger. I diagrammet er det 9 ringer + den ytterste hvor gradtallene står. Ofte kan vi tenke at en ring i diagrammet tilsvarer 1 knop. Fordi farten i dette tilfellet er helt oppe i 16 knop, må vi endre skalaen. Det påvirker farten, men ikke retningen, når vi jobber videre. Vi bestemmer at 1 ring = 2 knop.
Bruk parallellinjalen og konstruer en linje 5 knop fra senter, på linjen til strømmen. Husk, vi jobber på baksiden av strømmen ikke foran. Fordi vi valgte en skala der 1 ring er 2 knop, må vi begynne linjen 2,5 ringer fra senter. 5 knop, fordi det var strømmens hastighet.

Til slutt måler vi opp 16 knop med stikkpasseren. Det blir 8 ringer, fordi 1 ring = 2 knop. Merk avstanden fra senter og lag et punkt på den nye linjen vi konstruerte. Lag en linje som går fra senter, gjennom det nye punktet, og til gradnummeret som viser det som blir rettvisende seilt kurs.

På denne illustrasjonen er den blå linjen strømmens hastighet, den røde linjen er like lang som fartøyets fart.
Fant du det du skulle?
Har du tilbakemeldinger eller kommentarer til denne artikkelen? Vi vil gjerne høre hva du likte og om det var noe vi kunne forklart på en annen måte.
Takk! Vi setter pris på alle tilbakemeldinger og leser de nøye.