Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Hva vet du om lanterneføring?

Lanternene lyser og lanternene er på plass, men det er like viktig å huske hva ulik lanterneføring betyr.

Motorbåt med korrekt lanterneføring

Ingen ting er bedre enn å suse avgårde på sjøen, med en iskald Olsen driver i venstre hånd og rattet i høyre hånd mens man hører lyden av bølgene som slår foran baugen, lukten av sjø og nystoffet båt, og ikke minst vite at båten er i tipp topp stand - inkludert lanternene.

Men så kommer mørket, og problemene dukker opp. For selv om mine lanterner virker, så må jeg jo også være i stand til å forstå og tolke andres lanterneføring. For hva betyr det når en rød lanterne nærmer seg på din styrbord side?

Her har vi listet de vanligste lanternene du møter på sjøen. Hvis du vil øve deg enda mer kan du enten sjekke lanternesimulatoren vår, eller sjekke ut øvingsoppgavene våre i lanterner, dagsignaler, signalflagg og fyrkarakteristikker.

Fartøy med grønn og rød sidelanterne og hvit topplanterne, sett fra tre vinkler.

Hvit topplanterne, rød og grønn sidelanterne. Hvit topplanterne med sidelanterner betyr at fartøyet er i bevegelse og at det er drevet frem av motor.

Dersom det var et seilfartøy så ville det ikke vært noen topplanterne.

Dersom sidelanternene ikke hadde vært tent, ville en enkel topplanterne som lyser alene vist at fartøyet ligger for anker, eller at det er et fartøy som drives frem av årer eller ren muskelkraft.

Fartøy kortere enn 12 meter kan ha kombinerte sidelanterner. Da er det én lanterne, gjerne forut, som viser grønt eller rødt avhengig av hvilken vinkel du ser den fra.

Fartøy med grønn og rød sidelanterne og to hvite topplanterner, sett fra tre vinkler.

To topplanterner viser at fartøyet er lengre enn 50 meter. Ellers er lanterneføringen helt lik som forrige bilde; den eneste forskjellen er at det er to topplanterner.

Fartøy med grønn og rød topplanterne, sett fra tre vinkler.

Her kom seilbåten! Seilbåter har også hvit topplanterne, men den er ikke tent når seilbåten går for seil. Da vet vi hvilke vikepliktsregler vi skal følge.

Dersom seilbåten slår på motoren og gjør fremdrift ved hjelp av den, så skal det tennes en hvit topplanterne. Da gjelder vikepliktsreglene på lik linje som ved møting av andre fartøy drevet frem med motor.

Fartøy med grønn og rød sidelanterne, og hvit og grønn topplanterne, sett fra tre vinkler.

Her er det både en hvit og en grønn topplanterne! At det er én hvit topplanterne betyr at vi ikke har å gjøre med et fartøy lengre enn 50 meter, for da måtte det ha vært to topplanterner.

En grønn topplanterne betyr at vi er i nærheten av noen som fisker. Nærmere bestemt fartøy som fisker med trål.

Så hva vil en rød topplanterne indikere? Jo, at det fiskes med annet redskap enn trål.

Fartøy med grønn og rød sidelanterne, og hvite og røde topplanterner, sett fra tre vinkler.

Til slutt har vi plukket frem et eksempel på et salig kaos. Kaos fordi det er mange lanterner, salig fordi det egentlig er ganske oversiktlig. Rød lanterne over hvit lanterne over rød lanterne betyr at fartøyet har begrenset evne til å manøvrere. Det litt som å møte en lastebil med gule blinkende lys på taket.

I tillegg er det to sett med sidelanterner. Det fremste settet tilhører gjerne en lekter, mens det bakerste settet tilhører en slepebåt eller et annet fartøy som skyver lekteren. Dette er altså to fartøy - og det bakerste skyver det fremste.